Een verouderde stopcontact vervangen in 4 stappen

Wil je het liefst zelf jouw stopcontact vervangen, maar twijfel je nog zowat over hoe je het juist moet aanpakken?
Volg dan deze vier stappen!

1. De elektriciteitsstroom uitschakelen:

Verzekeringkast

Zorg ervoor dat je de stroom van jouw elektriciteit uitschakelt in de elektriciteitskast, voordat je begint met het vervangen van het stopcontact.

Het is belangrijk om veilig te werken. In principe kan je enkel de elektriciteitszekering van een elektriciteitslijn uitschakelen.  

Toch speel je het veiligst door de hoofdzekering van je elektriciteit uit te schakelen, voordat je een stopcontact gaat vervangen.

Als je de stroom niet uitschakelt kan je bij de vervanging van je stopcontact verschillende problemen veroorzaken, waaronder een kortsluiting in je elektriciteit.

2. Afdekplaat van de stopcontact loshalen:

Om de oude stopcontact te demonteren haal je eerst de afdekplaat van het oude stopcontact af door deze voorzichtig los te trekken.

Indien je een afdekplaat met schroeven hebt moet je eerst de schroeven losdraaien om je stopcontact te vervangen.

De middelste deel van deze afdekplaat is heel vaak met een schroef vastgedraaid. Draai ook deze schroef los. Haal daarna de binnenste stuk van je afdekplaat weg.

Probeer nooit te hard te trekken. Een stopcontact vervangen doe je nooit met te veel kracht.

3. Binnenwerk oude stopcontact losmaken:

Een verouderde stopcontact vervangenMaak vervolgens de draden los van het oude stopcontact. Langs de achterzijde van de stopcontact vind je 3 schroeven die de elektriciteitsdraden vast maken aan de oude stopcontact. 

Om je stopcontact te vervangen moet je het binnenwerk van de oude stopcontact helemaal los maken zodat je de nieuwe stopcontact in de plaats kan zetten.

Maak het binnenwerk van de oude stopcontact los door de schroeven aan de boven- en onderkant van het binnenwerk los te draaien.

Trek het stopcontact vervolgens voorzichtig uit de muur. Je ziet nu de draden uit de muur komen tot aan het binnenwerk van je oude stopcontact.

Noteer de volgorde van deze elektriciteitsdraden. Zo ben je zeker dat je geen kortsluiting maakt bij de aansluiting van de draden aan je nieuwe stopcontact.

4. Nieuwe stopcontact aansluiten en vastschroeven:

Een verouderde stopcontact
De volgende stap is het aansluiten van de draden aan de nieuwe stopcontact. Zorg ervoor dat je de elektriciteitsdraden op dezelfde manier aansluit als bij het oude stopcontact.

Bevestig vervolgens het nieuwe stopcontact met de schroeven.

Zorg ervoor dat het stopcontact recht en stevig vastzit. Gebruik hierbij best een waterpas. Plaats vervolgens het afdekplaatje of afdekraam terug en schroef deze vast. Voilà, je hebt je stopcontact vervangen.

Let op: Als je twijfelt over de elektrische bedrading of niet weet hoe je het stopcontact moet vervangen, schakel dan een elektricien in om je te helpen.

Klaar! Een stopcontact vervangen was nog nooit zo eenvoudig. 😎

Elektriciteitskast installeren bij een klant

 

 

Meer dan enkel je stopcontact vervangen?

Wanneer je van plan bent meerdere werken uit te voeren kan het best interessant zijn om een aannemer te contacteren. 
Zij helpen je met professioneel advies en kunnen met je meedenken naar een veilige en realistische oplossing. 

Denk je aan meerdere renovatiewerken?

Bezoek dan zeker de pagina van Jobartifex : www.jobartifex.be of lees verder op: www.blog.jobartifex.be

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x