Een thuisbatterij is een apparaat dat energie opslaat die is opgewekt door zonnepanelen of andere bronnen van hernieuwbare energie. Hieronder staan enkele voordelen, nadelen en mogelijkheden van een thuisbatterij.
Vanaf 1 april is het officieel: geen premies meer voor thuisbatterijen met een AREI-keuringsattest! Deze schokkende beslissing komt rechtstreeks van de Vlaamse regering, die besloot om de premie versneld af te bouwen. Dit betekent dat mensen die in een thuisbatterij hebben geïnvesteerd hun beloning niet meer zullen krijgen.
De premie was altijd al een aantrekkelijke optie voor huishoudens die wilden investeren in duurzame energie. Het kon maximaal 40 procent van de totale investeringskosten bedragen, met een plafond van 1.725 euro. Maar nu heeft de Vlaamse minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) aangekondigd dat de subsidie “niet echt nodig is om burgers aan te zetten om in een thuisbatterij te investeren”. Dit nieuws komt als een schok voor velen die zich zorgen maken over de toekomst van duurzame energie in Vlaanderen.
Voordelen:
Met een thuisbatterij kun je de overtollige energie die je opwekt opslaan voor later gebruik. Dit kan helpen om je energierekening te verlagen en je minder afhankelijk te maken van het elektriciteitsnet.
Als er een stroomstoring optreedt, kan een thuisbatterij je huis van stroom voorzien, zodat je bijvoorbeeld je koelkast en andere belangrijke apparaten kunt blijven gebruiken.
Met een thuisbatterij kun je de overtollige energie die je opwekt opslaan voor later gebruik. Dit kan helpen om je energierekening te verlagen en je minder afhankelijk te maken van het elektriciteitsnet.
Nadelen:
Thuisbatterijen zijn nog steeds vrij duur om te installeren, dus het kan enige tijd duren voordat je de investering terugverdient.
De opslagcapaciteit van thuisbatterijen is beperkt, dus het is mogelijk dat je nog steeds afhankelijk bent van het elektriciteitsnet als je meer energie verbruikt dan de batterij kan opslaan.
Sommige thuisbatterijen hebben onderhoud nodig om goed te blijven functioneren, wat extra kosten kan met zich meebrengen.
Maar wat zijn de praktische mogelijkheden?
Als je zonnepanelen hebt en je wil graag meer zelfvoorzienend worden op het gebied van energie, dan kan een thuisbatterij een goede optie zijn.
Als je in een gebied woont waar regelmatig stroomstoringen optreden, kan een thuisbatterij je helpen om je huis van stroom te voorzien als het elektriciteitsnet uitvalt.Met een thuisbatterij kun je ook een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van een duurzamere toekomst.
Kortom, een thuisbatterij kan een goede optie zijn als je zonnepanelen hebt en je graag meer zelfvoorzienend wil worden op het gebied van energie, of als je in een gebied woont waar regelmatig stroomstoringen optreden.
Het is echter belangrijk om de kosten en beperkingen van een thuisbatterij in overweging te nemen voordat je besluit er een aan te schaffen.
Stel nu je vraag aan een specialist bij: Jobartifex.