Renovatiegids voor oudere woningen: 14 praktische tips. ✅

Als je een oudere woning bezit, weet je dat het zijn charme en karakter heeft, maar het kan ook behoefte hebben aan een opfrisbeurt. Een oud huis renoveren is een geweldige manier om nieuw leven in te blazen in een historisch pand en het tegelijkertijd te moderniseren. In dit artikel gaan we dieper in op het proces van het renoveren van een oud huis, vanaf de planning en het budgetteren tot aan de uitvoering en de voordelen van het renoveren.

Lees verder om te ontdekken hoe je een oudere woning kan transformeren tot een authentieke, energievriendelijke woning.

 

1. Inleiding: 🖊️

Het renoveren van een oudere woning biedt talloze voordelen. Je behoudt de authentieke en historische waarde van het pand, verbetert de leefbaarheid en je kan de waarde ervan enorm verhogen. Voordat je aan een renovatie begint, is het belangrijk om een goed plan te hebben en het budget vast te stellen. Door de juiste stappen te volgen, kan je ervoor zorgen dat de renovatie zorgeloos verloopt en het gewenste resultaat oplevert.

2. Planning en budgettering. 📅

Bij het renoveren van een oudere woning is planning essentieel. Maak een gedetailleerd renovatieplan waarin je alle aspecten van de renovatie opneemt, zoals exterieur en interieur, keuken en badkamer, elektrische en sanitaire systemen, isolatie en meer. Bepaal ook je budget en houd ook rekening met onvoorziene kosten! Zo kunnen er bijvoorbeeld vochtproblemen in de muren aan het licht komen die aandacht en reparaties vereisen. Ook kunnen verouderde elektriciteitskabels aanwezig zijn, die vervangen moeten worden om de veiligheid te waarborgen.

Door een buffer op te nemen in het budget, ben je beter voorbereid op dergelijke uitdagingen en kun je ze meteen aanpakken zonder dat dit ten koste gaat van de voortgang en kwaliteit van de renovatie. Het inhuren van een professionele aannemer of architect kan je helpen bij het plannen en budgetteren.

Aannemer of architect gezocht? https://www.jobartifex.be/

3. Exterieur renovaties. 🏚️

 


Advies bij renovatie woning

Beschikbare premies in 2023: laatste update 06/2023

Mijn VerbouwPremie: isolatie en andere werken aan de gevel.

Totaalrenovatiebonus: isolatie van (voor)gevel.

EPC labelpremie: isolatie van (voor)gevel.

Verlaagd btw-tarief: isolatie en vernieuwen (voor)gevel.

Hulp nodig?
Jobartifex helpt jou bij het aanvragen van de juiste premies. ✉️

 

De gevel van een oudere woning is vaak het eerste wat mensen zien, dus het is belangrijk om het een frisse uitstraling te geven. Overweeg het herstellen of vervangen van de gevel, het renoveren van de dakbedekking, het vervangen van de ramen en deuren, en het opknappen van de tuin en omgeving. Zorg ervoor dat de renovatie past bij de architectuur en stijl van het huis.

Één van de gemakkelijkste en goedkoopste manieren om je voorgevel weer te laten stralen, is door een reiniging van je (voor)gevel uit te voeren. Je hebt verschillende mogelijkheden, zoals stomen, chemische producten of zandstralen. Daarnaast kan je er ook voor kiezen om je voorgevel opnieuw te bekleden met materialen zoals hout, steen of crepi.

Wil je liever een minder ingrijpende optie? Dan kan je er ook voor kiezen om de gevel te verven of te bekleden met karleien.

4. Interieurrenovatie. 🖼️

Het interieur van een oudere woning kan ook een transformatie gebruiken. Vernieuw de vloeren, herstel of vervang de trappen, en renoveer de muren en plafonds. Overweeg ook het upgraden van de indeling van de kamers om een meer functionele ruimte te creëren. Laat je inspireren door de oorspronkelijke kenmerken van het huis en integreer ze mee in het interieurontwerp.

Ook hier heb je verschillende mogelijkheden naargelang het budget. Één van de meest effectieve manieren is door bestaande meubels en kasten te verven in plaats van nieuwe aan te kopen.

Het verven van meubels en kasten biedt verschillende voordelen. Ten eerste is het veel goedkoper dan het kopen van nieuwe meubelstukken. Je kunt de kosten van nieuwe meubels vermijden door simpelweg de bestaande stukken op te knappen met een frisse verflaag. Dit bespaart niet alleen geld, maar het stelt je ook in staat om je creativiteit te uiten en een unieke uitstraling te geven aan je interieur.

Ten tweede is het verven van meubels en kasten een duurzame keuze. Door het hergebruiken van bestaande stukken verminder je de hoeveelheid afval die wordt gegenereerd en draag je bij aan een meer milieuvriendelijke levensstijl. Het is een geweldige manier om je interieur te vernieuwen zonder nieuwe materialen te hoeven kopen. 🤗

interieurrenovatie kosten

Bezoek onze pagina voor alle renovatiewerken:
https://jobartifex.be/verbouwen-en-renoveren/onze-diensten/renovatiewerken

Een andere manier om te besparen op het renoveren van je interieur is door te kijken naar tweedehandsmeubels en decoratieve items. Het kopen van gebruikte meubels en accessoires kan aanzienlijk goedkoper zijn dan het kopen van nieuwe items, en het biedt ook unieke en karaktervolle stukken voor je interieur.

Er zijn verschillende bronnen waar je tweedehandsmeubels kan vinden. Je kan beginnen met online platforms en marktplaatsen, zoals websites voor tweedehandsverkoop en online veilingen. Hier kan je een breed aanbod aan tweedehandsmeubels en decoratieve items vinden, vaak tegen zeer redelijke prijzen.

Daarnaast zijn er ook fysieke winkels zoals kringloopwinkels, antiekwinkels en rommelmarkten waar je unieke en betaalbare stukken kan ontdekken. Het kan de moeite waard zijn om regelmatig deze winkels te bezoeken, omdat hun inventaris vaak verandert en je altijd wel iets interessants kan vinden.

Inspiratie nodig? Lees hier ons artikel over alternatieve bouwmaterialen: https://blog.jobartifex.be/alternatieve-bouwmaterialen-om-te-overwegen-2023/

5. Keuken en badkamer. 🛁

De keuken en badkamer zijn belangrijke ruimtes in een huis en verdienen speciale aandacht tijdens de renovatie. Vernieuw de keuken met moderne apparatuur, hoogwaardige materialen en een functionele indeling. Renoveer de badkamer met nieuwe sanitair, tegels en verlichting om een ontspannende en luxe sfeer te creëren.

Er zijn verschillende manieren waarop je geld en tijd kan besparen bij het renoveren van jouw badkamer en keuken. Hier zijn enkele opties om je budget onder controle te houden:

 

 1. Hergebruik en opknapwerk:
  Overweeg om bestaande elementen te hergebruiken in plaats van alles volledig te vervangen. Bijvoorbeeld, als je kasten nog stevig zijn, kun je ze schuren en schilderen of deuren vervangen voor een frisse uitstraling. Op dezelfde manier kun je de tegels in de badkamer en keuken reinigen en opnieuw voegen, in plaats van ze volledig te vervangen.
 2. Zoek naar betaalbare materialen:
  Er zijn tal van betaalbare opties beschikbaar voor vloeren, werkbladen en wandbekleding. Overweeg bijvoorbeeld om te kiezen voor laminaatvloeren in plaats van hardhouten vloeren of composietwerkbladen in plaats van dure natuurstenen. Je kunt ook kijken naar voordelige maar stijlvolle tegels voor wanden en vloeren.
 3. Doe-het-zelf:
  Als je handig bent en de nodige vaardigheden hebt, kun je veel geld besparen door bepaalde taken zelf uit te voeren. Denk aan eenvoudige klussen zoals het schilderen van muren, het installeren van nieuwe armaturen, het vervangen van kranen en handgrepen, en het aanbrengen van nieuwe voegen. Voor complexere taken, zoals loodgieterswerk en elektrische installaties, is het echter verstandig om een professional in te schakelen.
 4. Fasering van de renovatie:
  Als je een beperkt budget hebt, kun je overwegen om de renovatie in fasen uit te voeren. Begin met de meest essentiële en dringende taken en werk geleidelijk aan naar de minder urgente aspecten. Dit stelt je in staat om het renovatieproces te spreiden over een langere periode en je financiële lasten te verminderen.

Het vervangen van een keuken en badkamer kan behoorlijk prijzig zijn. De prijs varieert meestal tussen de €5.000 en €20.000 samen, vooral als je kiest voor een moderne en volledig uitgeruste nieuwe keuken- en badkamerruimte.

 

6. Elektrische en sanitaire systemen. ⚡

Bij het renoveren van een oudere woning is het essentieel om de elektrische en sanitaire systemen te upgraden naar een future-proof woning. Vervang verouderde bedrading, schakelaars en stopcontacten om de veiligheid te waarborgen. Controleer ook het sanitair op eventuele lekken of verstoppingen en vervang indien nodig de leidingen en armaturen.

#Wistjedat?
Vanaf 2026 dienen huiseigenaren verplicht over te stappen op een hybride warmtepomp of een ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet, bij het vervangen van hun cv-ketel.

7. Isolatie en energie-efficiëntie oudere woningen.🌡️

Een oudere woning kan vaak slecht geïsoleerd zijn, waardoor er warmteverlies en hoge energierekeningen ontstaan. Investeer in isolatiematerialen voor de muren, vloeren en het dak om de energie-efficiëntie te verbeteren. Overweeg ook het installeren van energiezuinige ramen en deuren om het huis comfortabeler en duurzamer te maken.

In België, waar de kosten voor energie stijgen en het belang van duurzaamheid toeneemt, is het verbeteren van de isolatie en energie-efficiëntie van je woning niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Een oudere woning kan vaak slecht geïsoleerd zijn, waardoor er warmteverlies en hoge energierekeningen ontstaan. Investeer in isolatiematerialen voor de muren, vloeren en het dak om de energie-efficiëntie te verbeteren. Overweeg ook het installeren van energiezuinige ramen en deuren om het huis comfortabeler en duurzamer te maken.

Enkele interessante en actuele tips om te besparen op isolatie en energie-efficiëntie voor je oudere woning:

 1. Muurisolatie:
  Goede muurisolatie kan een aanzienlijk verschil maken in je energierekening. Door je buitenmuren te isoleren, voorkom je warmteverlies en bespaar je op verwarmingskosten. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, zoals glaswol, steenwol en isolatieplaten, die je kunt gebruiken om je muren te isoleren.
 2. Vloerisolatie:
  Vergeet ook je vloeren niet! Koude vloeren kunnen zorgen voor een oncomfortabel binnenklimaat en extra verwarmingskosten. Door je vloeren te isoleren, houd je de warmte beter vast en verlaag je je energiegebruik.
 3. Hoogrendementsglas:
  Vervang enkel glas en oud dubbel glas door hoogrendementsglas. Hoogrendementsglas is beter geïsoleerd en voorkomt dat warmte via de ramen ontsnapt. Hierdoor hoeft je verwarming minder hard te werken om je woning warm te houden.
 4. Energiezuinige verwarming en koeling:
  Overweeg de installatie van energiezuinige verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, zonneboilers of pelletkachels. Deze systemen maken gebruik van hernieuwbare energiebronnen en kan je energierekening enorm verlagen!
 5. Energie-audits en subsidies voor oudere woningen:
  Laat een energie-audit uitvoeren om te ontdekken waar je woning energie verliest en welke verbeteringen nodig zijn. In sommige gevallen kunnen energiebesparende maatregelen recht geven op subsidies of fiscale voordelen.

💡 Extra tip! 💡
Naast grotere investeringen zijn er ook kleine aanpassingen die je energieverbruik kunnen verminderen in een oudere woning, zoals het afdichten van kieren en naden, het plaatsen van tochtstrips en het gebruiken van energiezuinige verlichting.

Oudere woning isoleren

Oudere woning isoleren

Lees hier een artikel over isolatiemateriaal en waarden: KLIK HIER

8. Vloeren en wandafwerking. 🧱

Om budget te besparen op nieuwe vloeren voor je woning, zijn er verschillende strategieën die je kunt overwegen. Ten eerste, kijk naar betaalbare vloeropties zoals laminaat, vinyl of tegels, die vaak goedkoper zijn dan hardhout of natuursteen. Daarnaast, overweeg om zelf de vloer te installeren als je handig bent, in plaats van een professional in te huren. Dit bespaart op arbeidskosten.

Bovendien, zoek naar aanbiedingen, kortingen of uitverkoop van vloerbedekking in bouwmarkten of online winkels zoals Brico, Gamma, Hubo en meer.

Door slimme keuzes te maken en op zoek te gaan naar de beste deals, kan jij genieten van een nieuwe vloer zonder je budget te overschrijden bij het verbouwen van je oudere woning. 🥰

 

9. Verlichting en ventilatie. 💨

Goede verlichting en ventilatie zijn essentieel in een oudere woning. Installeer moderne verlichtingsarmaturen die de sfeer van elke kamer gezellig maken. Verbeter ook de ventilatie van oudere woningen door het plaatsen van ventilatiesystemen of het renoveren van bestaande.

Op deze manier kun je zorgen voor een gezond en comfortabel binnenklimaat voor jouw gezin en planten.

Om budget te besparen op verlichting en ventilatie voor je oudere woning, zijn er ook verschillende stappen die je zelf kan nemen.

Voor verlichting:

 1. Gebruik energiezuinige lampen:
  Vervang traditionele gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. LED-verlichting verbruikt veel minder energie en gaat veel langer mee, waardoor je op de lange termijn geld bespaart op je energierekening.
 2. Maak gebruik van natuurlijk licht:
  Maximaliseer het gebruik van natuurlijk licht in je huis. Hou gordijnen en zonwering overdag open om zo veel mogelijk daglicht binnen te laten, waardoor je minder afhankelijk bent van kunstmatige verlichting.
 3. Gebruik dimmers en timers:
  Installeer dimmers voor je verlichting, zodat je het lichtniveau kunt aanpassen aan je behoeften en energie kunt besparen. Daarnaast kun je timers of bewegingssensoren gebruiken om ervoor te zorgen dat lichten alleen aan zijn wanneer dat nodig is.

Voor ventilatie:

 1. Onderhoud van ventilatiesystemen:
  Zorg ervoor dat ventilatiesystemen in je huis regelmatig worden schoongemaakt en onderhouden. Vuile ventilatiekanalen kunnen de luchtkwaliteit verslechteren en leiden tot hogere energiekosten.
 2. Natuurlijke ventilatie:
  Profiteer zoveel mogelijk van natuurlijke ventilatie. Open ramen en deuren op de juiste momenten om frisse lucht binnen te laten en vochtige, warme lucht te laten ontsnappen, vooral tijdens de koelere uren van de dag.
 3. Energiezuinige ventilatoren:
  Als je gebruik maakt van mechanische ventilatiesystemen, kies dan voor energiezuinige modellen. Moderne ventilatoren zijn vaak ontworpen om efficiënter te werken, waardoor je energie en geld kan besparen.

Door deze tips in acht te nemen, kan je geld besparen op zowel verlichting als ventilatie in je vernieuwde oudere woning, terwijl je tegelijkertijd het comfort en de duurzaamheid van je leefomgeving verbetert.

10. De Originele (historische) kenmerken van je oudere woning behouden. ⛪

Bij het renoveren van een oudere woning is het belangrijk om de originele kenmerken te behouden. Denk aan elementen zoals originele deuren, ornamenten, glas-in-loodramen en open haarden. Herstel deze kenmerken indien nodig en integreer ze in het vernieuwde interieur.

11. Duurzaam renoveren. 🌍

Duurzaamheid speelt een steeds grotere rol bij renovaties. Overweeg energiezuinige apparatuur, zonnepanelen en regenwateropvangsystemen. Gebruik ook duurzame materialen, zoals gerecycled hout en milieuvriendelijke verf. Op deze manier kan je jouw oudere woning niet alleen verbeteren, maar ook bijdragen aan een beter milieu. 🌱

12. Vergunningen en reguleringen. ⚖️

Bij het renoveren van een oudere woning is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de vereiste vergunningen en reguleringen. Controleer bij de lokale autoriteiten / gemeentes welke vergunningen je nodig hebt en zorg ervoor dat je aan alle bouwvoorschriften voldoet. Dit voorkomt juridische problemen en zorgt ervoor dat de renovatie legaal en veilig is.

Daarnaast heeft een architect ook kennis van bouwvoorschriften en kunnen vergunningsaanvragen voor jou afhandelen.

13. Professionele hulp inschakelen. 👷‍♂️

Een oudere woning renoveren kan een complexe taak zijn, dus het kan lonen om professionele hulp in te schakelen. Een ervaren aannemer, architect of interieurontwerper kan je begeleiden bij het plannen, ontwerpen en uitvoeren van de renovatie. Ze hebben de kennis en ervaring om jouw visie werkelijkheid te laten worden.

14. Veelvoorkomende hinderissen. 🤼

Bij het renoveren van een oudere woning kunnen er verschillende uitdagingen opduiken. Denk aan verborgen gebreken, budgetoverschrijdingen en vertragingen in de planning. Het is belangrijk om flexibel te zijn en oplossingsgericht te denken. Houd altijd rekening met onverwachte omstandigheden en zorg voor een buffer in je budget en planning. 📅

15. Conclusie:

Het renoveren van een oudere woning is een uitdagend, maar lonend project. Het brengt nieuw leven in een oud pand en biedt talloze voordelen op het gebied van comfort, waarde en duurzaamheid. Met de juiste planning, budgettering en uitvoering kan je een oudere woning transformeren tot een prachtige, functionele woning waar je nog vele jaren van kan genieten.

Veelgestelde vragen (FAQs):

1. Hoeveel kost het renoveren van een oudere woning?

Het kostenplaatje van het renoveren van een oudere woning varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals de omvang van de renovatie, het niveau van de upgrades en de lokale marktomstandigheden. Het is raadzaam om een gedetailleerd renovatieplan op te stellen en offertes op te vragen bij professionals om een nauwkeurige schatting te krijgen.

2. Hoe lang duurt het renoveren van een oudere woning?

De duur van een renovatie hangt af van de omvang en complexiteit van het project. Kleinschalige renovaties kunnen enkele maanden duren, terwijl grotere renovaties meerdere maanden tot een jaar of langer kunnen duren. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en een gedetailleerd renovatieschema te volgen.

3. Moet ik een architect inhuren voor het renoveren van een oudere woning?

Het inhuren van een architect is niet altijd verplicht, maar het kan wel enorm voordelig zijn. Een architect kan je helpen bij het ontwerpen van de renovatie, het maximaliseren van de ruimte, het behouden van historische kenmerken en het coördineren van het project. Een architect heeft ook kennis van bouwvoorschriften en kunnen vergunningsaanvragen voor jou afhandelen.

4. Kan ik zelf een oudere woning renoveren?

Als je handig bent en over de juiste vaardigheden en kennis beschikt, kun je bepaalde renovatietaken zelf uitvoeren. Het is echter belangrijk om realistisch te zijn over je capaciteiten en de complexiteit van het project. Sommige taken, zoals elektrische en sanitaire werkzaamheden, moeten mogelijk worden uitbesteed aan professionals.

5. Kan ik subsidies of financiële ondersteuning krijgen voor het renoveren van een oudere woning?

In sommige gevallen kun je in aanmerking komen voor subsidies, financiële ondersteuning of belastingvoordelen voor het renoveren van een oudere woning. Informeer bij de lokale overheid, provinciale instanties of energiebesparingsfondsen naar mogelijke regelingen en subsidies die beschikbaar zijn voor renovatieprojecten.


0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments