Waarom zou u een energierenovatie overwegen?

In deze tijden van klimaatverandering en stijgende energiekosten is een energierenovatie een investering die zich op meerdere manieren terugbetaalt. Door uw woning energetisch te renoveren, draagt u niet alleen bij aan het milieu, maar bespaart u op lange termijn ook aanzienlijk op uw energierekening. Bovendien verhoogt het de waarde en het comfort van uw woning.

Wat zijn energierenovaties?

Energetisch renoveren betekent meer dan alleen maar nieuwe ramen plaatsen of isolatie toevoegen. Het is een holistische aanpak om de energieprestatie van uw woning te optimaliseren. Dit kan variëren van het verbeteren van de isolatie, het installeren van hoogrendementsglas tot het implementeren van geavanceerde technologieën zoals zonneboilers en warmtepompen. Bij een energierenovatie wordt gekeken naar het totale energieverbruik en worden maatregelen getroffen om dit zo veel mogelijk te verminderen, terwijl het comfort wordt verhoogd.

Waarom zijn energierenovaties belangrijk in Vlaanderen?

Vlaanderen streeft naar een energieneutraal woonlandschap tegen 2050. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar beschermt huiseigenaren ook tegen stijgende energieprijzen. Het EPC-label geeft aan hoe energiezuinig een woning is. Hoe beter het label, hoe lager het energieverbruik en de energiekosten. Het streefdoel voor 2023 is dan ook een duidelijk signaal dat de overheid serieus is over de energietransitie in de residentiële sector.

Ingrijpende energetische Renovatie

Een ingrijpende energetische renovatie gaat verder dan een standaardrenovatie. Het doel is niet alleen om de woning te moderniseren, maar ook om de energieprestaties drastisch te verbeteren. Dit betekent dat de focus ligt op het volledig vervangen van energie-installaties en het grondig isoleren van het grootste deel van de woning. Daarnaast wordt minstens 75% van de bestaande en nieuwe scheidingsconstructies die het beschermd volume omringen en grenzen aan de buitenomgeving, geïsoleerd. Het is een grote onderneming, maar de voordelen, zowel financieel als op het gebied van comfort, zijn aanzienlijk. 

Hoe een ingrijpende energetische renovatie te benaderen?

Het uitvoeren van een ingrijpende energetische renovatie is geen lichte taak en vereist een gedegen voorbereiding en professionele begeleiding. Om deze renovatie succesvol aan te pakken, is het raadzaam om samen te werken met een deskundige zoals een architect, een EPB-verslaggever of een energieadviseur. Deze experts kunnen je bijstaan in diverse facetten van het project – van het ontwerp en de vergunning tot de berekening, de daadwerkelijke uitvoering en de controle. 

Voor diegenen die op zoek zijn naar een gestructureerde leidraad, biedt het online platform BENOveren – wat staat voor ‘beter renoveren’ – uitkomst. Dit platform gidst je stapsgewijs door het gehele renovatieproces, informeert je over de beschikbare opties, de bijkomende voordelen en wijst je op de ondersteuning die je kan ontvangen tijdens dit traject.

Financiële voordelen van ingrijpende energetische renovatie

Investeren in een ingrijpende energetische renovatie kent vele financiële voordelen. 

  1. Verschillende subsidies onder de MijnVerbouwPremie: Dit omvat steun voor isolatie, beglazing, warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers, mits de werken worden verricht door een erkend aannemer.
  1. EPC labelpremie via Fluvius: Een premie van €5000 bij het renoveren van een woning van een E/F label naar een A label, of bij het realiseren van een ingrijpende energetische renovatie.
  1. Kortingsregeling op registratierechten: Een aanvullend gereduceerd tarief bij de aankoop van de enige eigen woning waarbij men zich verbindt tot een ingrijpende energetische renovatie binnen de 6 jaar, namelijk 1% in plaats van de gebruikelijke 3%.
  1. Vrijstelling van onroerende voorheffing voor vijf jaar: Dit geldt wanneer u een ingrijpende energetische renovatie realiseert die voldoet aan de EPB-vereisten, zoals een E60 norm.
  1. MijnVerbouwLening via het Energiehuis: U kunt tot €60.000 lenen voor investeringen die onder de Mijn VerbouwPremie vallen. Dit geldt met name voor de laagste en middelste inkomensgroepen die de woning zelf bewonen.
  2. Renovatiekrediet met rentesubsidie: Bij het aangaan van een hypothecaire lening voor de aankoop van een woning, kunt u profiteren van een renovatiekrediet tot €60.000. Daarbij ontvangt u een rentesubsidie van 3,5% vergeleken met de reguliere marktrente, specifiek voor woningen met een E/F label die naar een A label gerenoveerd worden. Belangrijk om te noteren is dat deze optie niet combineerbaar is met de MijnVerbouwLening.

Stappen om uw Energielabel te verbeteren

Het verbeteren van uw energielabel kan eenvoudig beginnen met kleine stappen, zoals het isoleren van het dak of het vervangen van oude ramen. Via de nieuwe VEKA-tool kunt u uw huidige EPC-label controleren en zien waar er ruimte is voor verbetering. Het kennen van de situatie met uw EPC-label kan u vertellen welke stappen u moet nemen om deze te verbeteren naar het uitstekende A-label.

Isolatie

Isolatie is vaak de eerste en meest effectieve stap bij energierenovatie. Door de belangrijkste delen van uw huis goed te isoleren, zoals het dak, de muren en de vloer, kunt u veel warmteverlies voorkomen. Daarnaast zijn er ook innovatieve oplossingen, zoals het gebruik van hoogrendementsglas, die verder kunnen bijdragen aan een betere energie-efficiëntie.

Energiebesparende investeringen

Het implementeren van energiebesparende technologieën zoals warmtepompen en zonnepanelen kan op de lange termijn veel besparingen opleveren. Hoewel de initiële investeringskosten hoog kunnen zijn, zorgen overheidssubsidies en de besparingen op de energierekening ervoor dat deze technologieën zeer kosteneffectief zijn.

Conclusie

Het overwegen van een energierenovatie is niet alleen essentieel voor het milieu in deze tijden van klimaatverandering, maar biedt huiseigenaren in Vlaanderen ook aanzienlijke financiële voordelen en verhoogt het comfort en de waarde van de woning. Van isolatie tot energiebesparende investeringen, er zijn diverse manieren om uw woning te verbeteren en zo bij te dragen aan een energieneutraal Vlaanderen tegen 2050. Als u overweegt om deze route te nemen en meer wilt weten over wat het beste is voor uw situatie, neem dan contact met ons op. Wij bieden een deskundige mening over energierenovaties. Maak vandaag nog de stap naar een duurzamere toekomst en laat u adviseren door onze experts!

0 0 votes
Artikel waardering
Subscribe
Notify of
guest

0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments